Обговорення компетентностей освітньої програми 183 «Технології захисту навколишнього середовища» із студентами даної спеціальності та викладачами кафедри ТЗНС і Д, БЖД та СК

11 лютого 2021 року у відповідності до Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, критерію № 8. «Внутрішнє забезпечення якості освітньої програми», підпункту 2 «Здобувачі вищої освіти безпосередньо та через органи студентського самоврядування залучені до процесу періодичного перегляду освітньої програми та інших процедур забезпечення її якості як партнери» відбулась онлайн-зустріч викладачів випускової кафедри ТЗНС і Д, БЖД та СК із студентами 1-3 курсів (повного і скороченого терміну навчання) спеціальності 183 «Технології захисту навколишнього середовища».

Під час зустрічі основним питанням було забезпечення компетентностей освітньої програми 183 відповідно до стандарту спеціальності 183 «Технології захисту навколишнього середовища». Дискусії відбулись щодо розуміння мети та завдань, що стоять перед викладачами для якісної підготовки фахівців з даної спеціальності та забезпечення їх відповідними дисциплінами. Під час обговорення студенти висловлювали своє бачення, щодо їх майбутньої професії, та дисциплін, які мали б забезпечити необхідні компетентності. Викладачі кафедри намагались ґрунтовно довести студентам необхідності дисциплін технологічно спрямування.

Більш активними були студенти зі скороченим терміном навчання (випускники коледжів), які ґрунтовно доводили, що для забезпечення компетентностей їм більш необхідними є дисципліни екологічного, хімічного та біологічного спрямування, ніж технічні. Натомість студенти першого курсу сходяться на думці, що для них дещо завелика кількість кредитів дисциплін циклу загальної підготовки, та їх об’єднання із спеціальністю 187 «Деревообробні та меблеві  та технології».

Окрім того обговорювались питання, щодо наповнення дисциплін відповідним матеріалом для якісного забезпечення компетентностей освітньої програми 183 «Технології захисту навколишнього середовища». Студенти бачать відмінності між наповненням дисциплін, які читаються для суто технологічного спрямування із спрямування для технологій захисту навколишнього середовища.

В цілому зустріч була конструктивною, цікавою і повчальною як для викладачів так і для студентів. Такі бесіди колективом кафедри зі студентами будуть проводитися на регулярній основі, хоча б два рази на рік. Найближчим часом ми плануємо провести зустрічі із студентами, виробничниками, екологами для обговорення компетентностей забезпечення якості освіти студентів спеціальності 183 «Технології захисту навколишнього середовища».

За допомогою таких обговорень навчальні плани із даної спеціальності будуть вдосконалюватися і ставати ще більше студентоцентричними, у відповідності до вимог Закону України «Про вищу освіту».

Підготував зав. каф. ТЗНС і Д, БЖД та СК Кшивецький Б.Я. , доц. Соколовський І.А., асист. Кушпіт О.М.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *