Профорієнтаційна робота серед учнів Тернопільщини

Профорієнтаційна робота серед учнів Тернопільщини кафедрою технологій захисту навколишнього середовища і деревини, безпеки життєдіяльності та соціальних комунікацій

15 листопада 2018 року з метою профорієнтаційної роботи викладачі кафедри ТЗНС і Д, БЖД та СК, ННІ ДТД, а саме завідувач кафедри проф. Кшивецький Б.Я., доц. кафедри та заступник директора з виховної роботи Соколовський І.А., та студент третього курсу спеціальності «Деревообробні та меблеві технології» Юрій Бичук, здійснили поїздку у школи Тернопільської області. За сприянням Монастириської районної державної адміністрації відвідали три школи, а саме загальноосвітню школу I-II ступеня у місті Монастириська, загальноосвітню школу I-II ступеня у селі Ковалівка та гімназію ім. М. Паславського у місті Підгайці Тернопільської області. Всього для спілкування було задіяно понад 100 учнів одинадцятих та десятих класів.

Перед початком зустрічі з учнями, делегація нашого інституту мала плідну розмову з директорами шкіл та класними керівниками, де обговорювались питання залучення молоді до навчання у нашому університеті, пропозиції та побажання як школи та і університету. Закінчились розмови підписанням договору про співпрацю між нашим університетом та конкретною школою.

Спілкування з учнями починалось з загального представлення нашого університету, навчально-наукових інститутів та кожної спеціальності окремо:

187 „Деревообробні та меблеві технології”

(Випускники є фахівцями з технології лісопиляльного, стругального, меблевого, столярно-будівельного, тарного виробництв, дерев’яного домобудування, проектування технологічних процесів деревооброблення та конструювання виробів з деревини.)

183 „Технології захисту навколишнього середовища

(Випускники є фахівцями: з аналізу та оцінювання шкідливого впливу техногенного середовища на довкілля; виявлення та оцінювання забруднення навколишнього природного середовища; розроблення та обґрунтування природоохоронних заходів; проведення екологічного аудиту підприємств; розроблення, впровадження та застосування ефективних технологій захисту навколишнього середовища та забезпечення екологічної безпеки.)

161 „Хімічні технології та інженерія (Технології деревинних композиційних матеріалів і модифікування деревини)

(Випускники є фахівцями з технології та проектування технологічних процесів лущеного та струганого шпону, фанери, пластиків, плитних матеріалів, целюлози та паперу.)

122Комп’ютерні науки

(Випускники є фахівцями у сфері інформатизації, шо розробляють системне та прикладне програмне забезпечення; Створюють веб-системи та мультимедійні системи; Надають послуги з систем автоматизованого проектування і супроводу ПЗ; Створюють бази даних та знань в оперативному режимі та забезпечують захист інформації; Здійснюють адміністрування мереж комерційних та банківських структур.)

126Інформаційні системи та технології

(Випускники є фахівцями зі створення та впровадження ІС та інтелектуальних ІС різноманітного призначення; комп’ютерного моделювання, об’єктно-орієнтованого програмування, веб- програмування та веб-дизайну; розроблення та програмування систем Internet-речей, реалізації дистанційного управління та програмування різних пристроїв в Internet-системах.)

022 Дизайн

(Випускники є фахівцями з розроблення проектів меблів, виробів з деревини та оформлення інтер’єру житлових та промислових будівель.)

Для цього була підготовлена презентація та використано комп’ютерну техніку та мультимедійні засоби. Більш детально зупинялись на спеціальностях навчально-наукового інституту деревооброблювальних технологій та дизайну. Особливо увагу було приділено безкоштовним підготовчим курсам для учнів шкіл, які надаються нашим університетом і дають змогу учням при вступі в університет набрати додатково до десяти балів.

Після презентації спеціальностей студент Юрій Бичук розповів про студентське життя у нашому університеті, а саме навчання, міжнародні проекти, спорт, художню самодіяльність, розваги, поїздки у різні регіони України тощо. Презентував багато фотографій із студентського життя.

На завершення зустрічі кожному учневі було запропоновано заповнити анкету, яка розроблена нами за сприяння громадського центру соціологічних досліджень. У анкеті було сім запитань, а саме: чи достатньо інформації було представлено про університет; запропоновано поділіться своїми планами після закінчення навчання у школі; у якій сфері спеціальностей учень планує навчатися; хто має найбільший вплив на вибір майбутньої спеціальності учня; у якому закладі вищої освіти в Україні учень хотів би навчатися; яку спеціальність обрав би, якщо б поступав у наш університет; було запропоновано записати свій номер мобільного телефону і стати активним учасником спілкування з нами.

E:\Профорієнтація\Монастириська\Стаття\IMG_2905.JPG

E:\Профорієнтація\Монастириська\Стаття\IMG_2918.JPG

Зустріч з учнями 11 класу загальноосвітньої школи I-II ступеня у місті Монастириська.

E:\Профорієнтація\Монастириська\Стаття\IMG_2908.JPG

Зустріч з учнями 10 класу загальноосвітньої школи I-II ступеня у місті Монастириська

E:\Профорієнтація\Монастириська\Стаття\IMG_2909.JPG

Зустріч з учнями 10 та 11 класів загальноосвітньої школи I-II ступеня у селі Ковалівка, Монастириського району.

E:\Профорієнтація\Монастириська\Стаття\IMG_2915.JPG

Зустріч з учнями 11 класу гімназії ім. М. Паславського у місті Підгайці, Монастириського району.

На завершення розмови учні та вчителі цих шкіл були запрошені відвідати наш університет та місто Львів. Наші пропозиції були сприйнятті схвально та домовлено про відвідання зацікавлених учнів та вчителів цих шкіл нашого університету у зимово-весняний період, а кафедра зобов’язалась провести екскурсії корпусами і аудиторіями нашого університету та організувати екскурсії Львовом.

Щодо відповідей, які дані учнями у анкетах на наші запитання, то вони є досить цікавими і дещо несподіваними для нас. Зараз вони обробляються, аналізуються та робляться конкретні висновки, щодо інтересу сучасної молодої людини, їх бачення своєї майбутньої професії та доцільності таких поїздок у віддалені від Львова міста та села нашої держави.

Інститут деревооброблювальних технологій та дизайну щиро вдячний нашому випускнику, першому заступнику голови районної державної адміністрації Монастириського району Левковичу Дмитру Остаповичу та директорам шкіл за організацію та сприяння у проведенні зустрічі та плідну роботу.

Підготував зав. каф. ТЗНС і Д, БЖД та СК профсор, доктор. технічних наук, Кшивецький Б.Я. та доц. Соколовський І.А.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *