Участь у проєкті SysMind «Відкриваючи для себе мислення на засадах сталості – нові виміри освіти для сталого розвитку з акцентом на міжкультурних цінностях та етиці»

На запрошення університету аграрної та екологічної педагогіки (UCAEP), Відень, Австрія, з 15 по 17 листопада 2023 р. завідувач кафедри технологій захисту навколишнього середовища і деревини та безпеки життєдіяльності д.т.н., професор Б. Кшивецький та здобувач наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 183 «Технології захисту навколишнього середовища» цієї ж кафедри М. Максимів взяли участь у курсі змішаного навчання (Blended-learning Course),модуль «Управління різноманітністю для сталого способу життя» – Міжкультурна компетентність: професійна культура, міжрелігійність і стійкість» у рамках проєкту ЄС ERASMUS+ – SysMind – “Discovering a Sustainable MindSet – Neue Dimension der Bildung für nachhaltige Entwicklung mit Fokus auf interkulturelle Werte und Ethik” («Відкриваючи для себе мислення на засадах сталості – нові виміри освіти для сталого розвитку з акцентом на міжкультурних цінностях та етиці», скорочено – SysMind), номер проєкту 2021-1-AT01-KA220-ВЕТ-000028126.

Учасники навчання

Участь у навчальному курсі взяли представники Австрії, Іспанії, Латвії, Північної Македонії, Туреччини й України. Програма навчання була насиченою і дуже цікавою. Цей змішаний навчальний курс призначений для викладачів, учителів і тренерів, які зацікавлені в підтриманні своїх студентів та учнів у розвитку більш відкритого способу мислення в контексті сталого розвитку, особливо з огляду на різні духовні та культурні цінності.

Перший день навчання був присвячений пошуку відповіді на питання «Чого нас може навчити природа та власний досвід?» та екскурсії на сміттєспалювальний завод Müllverbrennungsanlage Spittelau.

                                                               а)

б)

Перший день навчання

а) робота в аудиторії та на природі; б) екскурсія на сміттєспалювальний завод

Вражаючою була екскурсія на сміттєспалювальний завод у Відні, що входить до складу компанії  «Wien Energie». Це одна з найбільших компаній в Європі з централізованого теплопостачання. Компанія забезпечує екологічно чистим теплом і гарячою водою третину домогосподарств Відня. Вона має найвищі стандарти охорони довкілля й одну з найсучасніших систем очищення димових газів у світі. Компанія планує до 2040 р. забезпечити Відень кліматично нейтральним центральним опаленням, тим самим повністю відмовившись від природного газу.

Другий день був присвячений ознайомленню з екологічними проєктами міжнародної освітньої мережі «Pilgrim» та роботі над власними проєктними ідеями, поєднуючи сталість із духовністю.

 Робота над власними проєктами

Третій день був присвячений темі зв’язку духовності зі сталістю.

Робота в групах

Підсумовуючи, наголосимо, що знання, отримані в процесі опанування модуля, є цінними для вдосконалення навчального процесу і представляють інтерес як для студентів, так і професорсько-викладацького складу нашого університету. Особливо важливе значення вони мають для підготування фахівців спеціальності 183 «Технології захисту навколишнього середовища», оскільки питання охорони атмосферного повітря, водного середовища, ґрунтів та управління відходами є основою цієї спеціальності. Тому по приїзді з навчання основні меседжі щодо мислення на засадах сталості були донесені до студентів першого та другого курсів спеціальності 183 «Технології захисту навколишнього середовища та студентів першого курсу спеціальності 187 «Деревообробні та меблеві технології». Студенти з цікавістю сприйняли цю інформацію, визнали важливість урахування етичного й духовного складників для напрацювання ефективних управлінських рішень та реалізації відповідних  природоохоронних технологій в контексті вимог сталого розвитку.

Хочемо подякувати всім учасникам за креативність і ґрунтовні доповіді. Було цікаво послухати ідеї щодо нових вимірів освіти для сталого розвитку. Особливу подяку висловлюємо члену координаційної групи проєкту Silke Schaumberger за чудову організацію заходу та цікаво проведений час.

Наступний Module 3 “Evaluation of sustainability strategies in vocational education and training – Assessment of learning processes for sustainability”  відбудеться в Латвійському аграрному університеті, м. Єлгава, Латвія, у період 9- 11.04.2024 р.

За підсумками роботи учасники отримали сертифікати.

                                                                               Богдан КШИВЕЦЬКИЙ

                                                                                    Микола МАКСИМІВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *